Вярно или не: Млечните продукти водят до рак
снимка: Българско рационално общество, БТВ

Вярно или не: Млечните продукти водят до рак

Преди няколко дни в една от националните телевизии беше лансирано спорното твърдение, че консумирането на млечни продукти води до рак. Изказването дойде от рапъра 100 Кила в предаването “Тази събота и неделя” по bTV.

“Млечните [продукти] са големият проблем, това искам да кажа на хората. Не съм аз човекът, който да ви говори за здраве…, но ако човек като мен ви казва – хора, млечните продукти са вредни, то наистина са вредни. Млечните продукти са основната храна на една от най-тежките болести на нашето време – рака. Така че аз просто го спрях”, заяви рапърът, който отскоро е и веган.

Твърдението, че млечните продукти водят до злокачествени образувания впечатли зрители на предаването, които изпратиха сигнал по въпроса до популярната фейсбук страница “Българско рационално общество”.

Поради честото разпространяване на подобни твърдения, от хора, които не са специалисти, решихме да проверим дали то е вярно и да го аргументираме с научни доказателства.

РАК И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

Съществуват различни проучвания за влиянието на разнообразни храни върху вероятността за поява на рак. Често резултатите от изследванията може да се оказват непълни поради факта, че – както отбелязва д-р Джоана Ламп – ракът представлява група от повече от 100 заболявания.

В научната статия на д-р Ламп, както и в изследвания на Световния фонд за изследване на рака (World Cancer Research Fund) и Американския институт за изследване на рака (American Institute for Cancer Research) се посочва, че приемът на мляко и млечни продукти може да оказва влияние върху вероятността за появяване на рак, но не е задължително да увеличава тази вероятност.

Напротив – проучване на Американския институт за изследване на рака доказва, че увеличената консумация на мляко и млечни продукти НАМАЛЯВА вероятността от поява на рак на дебелото черво. Тези изводи се потвърждават и от изследване от 2011 г. На Лондонския имперски колеж, както и от проучване на Университета в Лийдс, Великобритания.

И все пак – това е само един вид рак, а както отбелязват изследователите, млечните продукти не са еднакви в различните части на света. От там могат да произтекат разлики във вероятността от заболяване на рак при повишената им консумация.

Осъществени са и изследвания за въздействието на млечни продукти върху появата и превенцията на рак на гърдата. В тази сфера изводите от изследванията са доста противоречиви, което се обуславя от разнообразието на млечните продукти както в самата категория, така и в различните части на света. Експертите са категорични, че има нужда от допълнителни изследвания, но има някои заключения по темата.

Изследване на American Cancer Society показва, че калцият в млечните продукти може до някъде да редуцира риска от образуване на рак на гърдата при жени в постменструален период. Според статия, публикувана в “The American Journal of Clinical Nutrition”, която отразява изследване на European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition се посочва, че няма доказателства, че приемът на месо, яйца или млечни продукти увеличава риска от рак на гърдата. Експертите обаче посочват, че има нужда от допълнителни изследвания, които да докажат липсата на подобна корелация.

Според статия, публикувана в “British Journal of Cancer” положителните страни на присъствието на млечни продукти в диетата превъзхождат взаимовръзките между различните други фактори и риска от рак на гърдата.

Правени са и кохерентни проучвания за връзката между консумацията на млечни продукти и рак на простатата. Според изследване, публикувано в “The American Journal of Clinical Nutrition” консумацията на млечни продукти и калций е свързана с увеличен риск от рак на простатата. Този извод потвърждава и проучване на Университета Джонс Хопкинс.

В изследванията, засягащи рака на простатата, се разглежда главно въздействието на калция върху образуването на злокачествени образувания. Това не означава задължително, че млечните продукти са единствената причина за увеличаване на риска от рак на простатата.

ИЗВОД:

Твърдението, че млечните продукти водят до рак и туморите се “хранят” с тях е по-скоро НЕВЯРНО.

Няма еднозначни доказателства, че млечните продукти са причина за появата на ракови заболявания. Изводите от проведените до момента изследвания са твърде разнопосочни, за да може да се направи обосновано твърдение за обвързаността между двата процеса.

Изказвания на публични личности, които не са специалисти, по темата в национален ефир създават опасност от разпространението на манипулативни и неподкрепени с доказателства тези. Това само по себе си може да се окаже опасност за публичното здраве. 

Close Menu
Top