За да победи истината:Как да разпознаем фалшивите новини?

За да победи истината:Как да разпознаем фалшивите новини?

Всеки ден сме изправени пред опасността да бъдем заблудени в социалните мрежи или от страниците на медиите, които следим с любопитство всеки ден. Фалшивите новини са все по-голяма заплаха за изборите, които правим – било то на следващите избори или дори от гледна точка на нашето здраве.

Злонамерено изкривената информация е препятствие, което трябва да преодоляваме всеки ден, но за да го направим, трябва да знаем как да повдигнем маската, зад която е скрита и да можем да я разпознаем. Ето няколко прости правила, които ще ви помогнат да разпознавате фалшивите новини.

Но първо да започнем с основното – какво е „фалшива новина”?

Фалшивите новини, които могат да бъдат обединени и от по-коректния термин „дезинформация”, представляват изцяло невярна или частично вярна информация, създадена и разпространявана с цел да заблуди или подведе аудиторията.

Прикриването на информация, подвеждащите заглавия или манипулирани изображения и видео също могат да бъдат причислени към дезинформацията. Това прави разпознаването й много по-трудно и изискващо по-високо ниво на медийна и дигитална грамотност.

Как да разпознаем дезинформацията?

  1. Проверка на източника

Първата стъпка, която всеки трябва да предприеме е да огледа внимателно източника на информацията. Ако сайтът има прекалено много или никакви реклами, ако уеб адресът му е странен или неразбираем, по всяка вероятност сте попаднали на място, където царува дезинформацията.

Проверете дали на самия сайт има информация за историята и целите му, както и контакти. Ако подобна липсва – замислете се за достоверността на фактите.

  1. Проверка на фактите

Ако историята, която четете Ви се струва прекалено сензационна или шокираща, за да е истина – проверете я. Опитайте да откриете подобна информация от поне два други източника, независими един от друг, за да се уверите, че това, което четете, е истина.

  1. Четете в дълбочина

Не забравяйте, че част от дезинформацията може да бъдат и публикации, чието заглавие не съответства на текста. Създателите на подобни материали целят да привлекат вниманието ви, да разпространите материала, от което те да изкарат пари. Преди да споделяте новини, уверявайте се, че те са истина и не вярвайте първосигнално на гръмките заглавия. Така и самите Вие ще помогнете за спирането на дезинформацията.

  1. Проверка на автора

Често зад фалшивите новини не застават действителни журналисти или експерти – те са неподписани. А ако под статията има автор, много лесно можете да проверите дали той е действително съществуващ и дали е достатъчно опитен, за да си заслужава да вярвате на написаното от него.

  1. Проверка на датата

Често в онлайн пространството циркулират едни и същи новини в продължение на месеци. Това се прави с цел да се печелят още пари от посещаемост. Затова е важно да проверяваме кога дадена новина е публикувана и дали написаното в нея все още е актуално.

  1. Шега ли е това?

Често някои литературни или журналистически похвати могат да бъдат погрешно приети за фалшиви новини.  Ако това, което четете, Ви се струва прекалено чудновато или налудничаво, може да е сатира.

У нас дори съществуват цели уебсайтове, създадени да преиначават съществуващи факти единствено с цел забавление. Разликата при тях обаче е, че обичайно те изрично изписват това на видно място, за да няма объркване.

  1. Вярвам ли в това?

Когато попаднете на съмнителна публикация, запитайте се как се отразява написаното в нея на вашите идеи, разбирания и убеждения. Голяма част от фалшивите новини се създават, за да докосват именно тези струни на съзнанието ви с цел да провокират реакция у вас или да ви принудят да ги споделите.

  1. Попитайте експертите

Ако искате да сте сигурни, че до вас достига само истината, но не сте уверени, че сами можете да направите качествена проверка, допитайте се до експертите. Това могат да са хора, специализирани в дадена сфера, с които се познавате или имате контакт.

Можете и да подадете сигнал до сайт за проверяване на факти като FactChecker.bg, който да провери вместо Вас и да Ви съобщи резултата.

Close Menu
Top