Мохамед ли е най-популярното име в Берлин? Ние проверихме
снимка: "Dominic" , автор: anthony_goto, (източник: Flickr) някои права запазени. Лиценз: CC BY-NC-ND

Мохамед ли е най-популярното име в Берлин? Ние проверихме

През последните дни у нас широка популярност придоби новината, че най-често новородените в Берлин през миналата година били кръщавани Мохамед. Тя се появи най-напред в британски и американски медии, например „Дейли мейл” и „Брайтбарт”, но бързо беше подхваната и от нашите информационни източници.

Острата обществена реакция, която провокира новината, ни предизвика да проверим нейната достоверност.

Изследването за най-често даваните имена на новородени по традиция се прави от германското Дружество за немски език. То събира информация от повече от 700 служби за гражданско състояние в страната.

Справка на сайта на дружеството показва, че най-популярните имена, давани на новородените през миналата година в Германия, остават традиционните за страната – Паул, Александър и Максимилиан заемат първите три места.

При имената, давани на момичета, също няма изненади – Мари, Софи и Мария са в челната тройка.

Мохамед, име
източник: Дружество за немски език

От регионалната разбивка за тенденциите се вижда, че и в Берлин най-популярните имена за момчета са Александър (на първо място), Максимилиан (на второ място) и Паул (на трето място).

От къде се появи объркването?

Дружеството за немски език прави много подробно изследване за най-често даваните имена на новородени, като в него са включени не само първите, но и вторите имена, които получават децата в страната и в отделните региони. В Германия често новородените получават по повече от едно собствено име, но най-често се използва първото.

От “Офнюз” правят проверка на статистиката, тъсдейки информация от Дружеството за немски език, от където обясняват, че “първата класация (Vornamen) излъчва най-популярното първо име за всички деца, а втората (Erstnamen) е само за децата с няколко първи имена и класира само най-първото име от тях като най-популярно.”

В общата класация за собствените имена (като някои деца получават повече от едно), в челната тройка за Брелин на първо място е Александър. Ако гледаме само първото първо име обаче Мохамед е най-често даваното.

Както отбелязва българското издание на „Дойче веле”, всеки четвърти жител на Германия има миграционни корени, а най-голямата малцинствена група в страната е турската. Ръководителката на Дружеството за немски език Андреа-Ева Евелс допълва, че от 22 177 новородени момчета в Берлин, 280 са кръстени Мохамед като първо собствено име. Това представлява 1,26% от всички родили се миналата година момчета в германската столица,.

Според доклада името Мохамед е в топ десет на цялостната класация за даваните собствени имена в три германски провинции – Бремен, Берлин и Саарланд.

“Като първо име Мохамед е дори още по-популярно: В Берлин, Бремен, Хамбург, Хесе, Северен Рейн-Вестфалия и Саарланд се намира сред първите 10 класирани”, пишат от Дружеството за немски език.

ИЗВОД:

Новината, че Мохамед е най-популярното име за новородените в Берлин през 2018 г. е ЧАСТИЧНО НЕВЯРНА.

Различни културни особености при даването на имена на новородените в Германия предизвикаха объркването. Дали новината, че най-често момчетата в Берлин през миналата година са били кръщавани Мохамед е вярна, зависи от прочита на данните. За “дадени имена” се считат, както първото собствено, така и (в някои случаи) вторите имена. От тази гледна точка Александър е най-популярното име в Берлин.

На ситуацията обаче трябва да се погледне и от друг ъгъл – кои са имената, които се ползват най-често. А това са първите собствени имена. В такъв случай може да се заключи, че момченцата в Берлин най-често са били кръщавани Мохамед.

Манипулативно обаче е прикриването на която и да било част от информацията, тъй като се създават погрешни впечатления и се правят грешни изводи. За да бъде максимално обективна, новината трябва да бъде публикувана в цялост с така направените уточнения – за двете класации и за особеностите на даване на имена на новородените в Германия.

Close Menu
Top