Как да предпазим себе си и близките от „алo измамници”?

Как да предпазим себе си и близките от „алo измамници”?

Въпреки постоянните призиви на МВР и безбройните репортажи на медиите, все още хора стават жертви всеки ден на т. нар. “ало измамници”, но защо?

Най-просто казано – липса на подготовка. Всеки се чувства застрахован, всеки се чувства достатъчно прозорлив и всеки има прекалено голяма вяра в познанията на възрастните си родители.

И за да разберем как точно да се предпазим, нека видим как се случва всичко.
В повечето случаи престъпниците използват за стръв пострадал роднина – било то при битов инцидент, ПТП или нещастен случай, но това не е всичко. Други известни методи са “загазил” близък след причиняването на ПТП, хванат с наркотици, а понякога лицата се представят за служители на МВР и искат вашата помощ, като служите за примамка на потенциалните ало измамници.

Как протича процесът?
Ало измамниците се обаждат на случаен принцип на жертвите, предимно на домашен телефон. Използването на стар телефонен указател в комбинация с надписи по звънците на съответното жилище е огромен плюс за тях.
Представят се за лекари или следователи и обясняват, че вашият близък е в много тежко положение, като много често разговорът започва и с фамилията ви, посочена във въпросните указатели.
След това в разговора се включва и второ лице, понякога представящо се за пострадалия, който плаче до такава степен, че става тотално неразпознаваем, а за достоверност може да се включи и трето лице, което играе ролята на друг доктор или служител на МВР.
За успокоение на жертвата служи обещанието, че трябва да бъде платена определена сума на подставено лице и проблемът ще бъде разрешен. Ако жертвата каже, че не разполага с нея и няма как да я намери в уреченото време, разговорът продължава с разпит колко точно има в наличност и дали има някакви скъпоценни предмети.
Естествено, има и други вариации на измамата, където може да ви се обади “ваш познат”, който е попаднал на невероятна “далавера” и иска от вас да се включите с малка сума пари, така, че да изкарате много след това.


Как да се предпазим?
Отговорът е прост: със знание и подготовка. Ето и няколко прости правила:
– При такова обаждане задължително трябва да зададете контра въпрос.
Ако ви кажат, че дъщеря ви е пострадала – попитайте коя от двете? Как се трите й имена? Къде е родена? Коя я рождената й дата? Това важи и за случаите, когато човекът на телефона се представя за въпросното лице – тогава дори може да поискате зададете въпрос, чийто отговор би знаел само вашият близък.
– При получаване на подобно обаждане попитайте къде се намира въпросното лице, след което попитайте на място, или кажете, че отивате директно там. Ако от другата страна започнат да ви разубеждават, това е сигурен сигнал, че нещо не е наред.
– Не давайте пари на непознати лица под какъвто и да е предлог, дори някой да дойде с полицейска униформа пред вашата врата. Служител на МВР никога не би искал пари от вас.
– Не давайте ваша или информация за близките ви на непознати лица. В най-добрия случай ще се опитат да Ви измамят отново, но този път ще имат и точни имена и/или други данни.
– Говорете  с възрастните членове на вашето семейство и ги предупредете какво точно да правят в подобна ситуация. Уверете ги, че най-лесно е просто да ви се обадят по телефона. Периодичното припомняне и разказването на случки за „ужилени”  от ало измамници са от голяма полза.
– В случай, че „ало измамниците” се свържат с вас и вие запазите самообладание, веднага сигнализирайте на МВР! При бързо подаден сигнал голям процент от измамниците биват хващани.

Вижте как да се предпазите от всякакъв вид измами ТУК
А, за още полезна информация ни последвайте във FACEBOOK

Close Menu
Top