Снимка на 20 години плаши, че погребват живи прасета
снимка: Pixabay.com

Снимка на 20 години плаши, че погребват живи прасета

Около епидемията на африканската чума по свинете в социалните мрежи започнаха да циркулират редица неверни твърдения и изображения, свързани със задължителното умъртвяване и загробване на заразени прасета. Една от тях е следната снимка:

прасета

В статия за нея се твърди, че в Русенско погребват живи прасета. Дезинформацията по въпроса веднага обхвана потребители на социалните мрежи, които споделяха снимката с надписи от рода на “Най-хуманното убийство, заравяме ги живи”.

прасета

Оказва се обаче, че тази снимка нито е правена сега, нито е правена в България. Тя е поне на 20 години и може да бъде открита в статия на Би Би Си от 20 април 1999 г. А фалшивата новина дори предизвика проверка а Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Относно изискванията за умъртвяване на заразените с африканска чума прасета, те са записани в Регламент на ЕС относно защитата на животните по време на умъртвяване. Това е законодателен акт, който всички държави членки са задължени да спазват пряко.

Изискванията за хуманно умъртвяване, записани в него са следните:

Общи изисквания за умъртвяването и свързаните операции

1. По време на умъртвяването им и свързаните операции животните се предпазват от всяка болка, уплаха или страдание, които могат да бъдат избегнати.

2. За целите на параграф 1 стопанските оператори предприемат по-специално необходимите мерки, за да гарантират, че животните:

а) получават физическо удобство и защита, по-специално като се поддържат чисти, държат се при подходящи температурни условия и се предпазват от падане или подхлъзване;

б) са защитени от нараняване;

в) се третират и настаняват, като се взема предвид нормалното им поведение;

г) не показват признаци на болка или страх, които могат да бъдат избегнати, и не проявяват анормално поведение;

д) не страдат от продължително лишаване от храна и вода;

е) са предпазени от взаимодействие с други животни, което може да бъде избегнато и което може да навреди на условията за хуманно отношение към тях.

3. Съоръженията, използвани за умъртвяване и свързаните операции, се проектират, конструират, поддържат и експлоатират по начин, гарантиращ спазване на задълженията, определени в параграфи 1 и 2, при очакваните условия на дейност на съоръжението през годината.

ИЗВОД

Снимката, с която се твърди, че прасета се заравят живи в русенска област е ИЗВАДЕНА ОТ КОНТЕКСТ, следователно манипулативна.

 

Close Menu
Top