Толкова ли е извратено сексуалното образование в Германия?

Толкова ли е извратено сексуалното образование в Германия?

Factchecker.bg получи сигнал от загрижени граждани за информация, засягаща брошури за сексуално образование в Германия, за които се твърди, че са изготвени от държавния Федерален център за здравно образование в страната BZgA.

сексуално образование, Германия

Въпросното изображение бе публикувано в личната Фейсбук страница на популярна публична личност с голямо обществено значение у нас, а текстът към изображението гласи:

„0-4 години – детска мастурбация
4-6 години – самозадоволяване, хомосексуалност
6-9 години – полов акт, предпазване от забременяване, плътска наслада
9-12 години – социално-полова ориентация (джендър)
12-15 години – всичко по темата „секс“.
Това е препоръка на държавния център за здравна просвета, орган към министерството на здравеопазването в Германия. Така трябва да учим децата си, според тях.
Съгласни ли сте?
На четири годинки, в детската градина.
И когато кажат, ами вижте колко е напреднала и богата Германия, да припомним, че и Римската империя беше така. 
И Третия Райх разви икономиката и вдигна доходите.
И те въведоха ново понятие за самоопределение – арийци, превъзходни.
Бекерле пише, че ние, българите, понеже живеем заедно с гърци, турци, цигани и сме прост народ,не можем да разберем модерната идеология и затова не разбираме колко са изостанали евреите, не искаме да ги изчистим. 
Ние си бяхме изостанали и евреи не убихме, новите модерни идеологии не ги схванахме. 
А в Германия бяха напреднали, новите виждания бяха ратифицирани. 
Казвам само, че помним, нищо друго.
На четири годинки, детето още буквите не знае, но ще знае хомосексуалисти.
Тази лудост трябва да спре някъде.“

Дали наистина това учат децата в германските училища и детски градини, ние проверихме. Ето го и отговорът:

Заглавието на заснетата брошура гласи: „Федералният център за здравно образование препоръчва стандарти за сексуално образование с тези теми“.

Стандартите за сексуално образование в Германия (те важат и за цяла Европа) са изготвени съвместно между Федералния център за здравно образование и Световната здравна организация. В тях се подчертава нуждата от сексуално образование за децата от ранна детска възраст с цел предотвратяване на ранното забременяване и полово предаваните болести, но не само.

Сексуалното образование в Германия засяга и емоционалната страна на въпроса с оглед преодоляване на предразсъдъците и митовете, отнасящи се не само до секса, но и до разликите между половете, сексуалната ориентация, емоциите и усещанията, става ясно от информацията, достъпна на сайта на BZgA.

Именно цитираните стандарти обаче не са нещо, което се преподава или показва на децата в часовете по сексуално образование. Това ясно е посочено в документ на Федералния център по здравно образование и Световната здравна организация. Ето какво обясняват те:

„От изключителна важност е сексуалното образование да е подходящо за възрастта на децата. Именно затова Стандартите включват информация за типичните етапи на развитие на децата. Информацията е предназначена за професионалисти (това включва учители, включително и в детската градина), които трябва да бъдат информирани за всички феномени в психосексуалното развитие на децата. Това действително включва и „ранната детска мастурбация“, както и игрите на „доктор“. Без познаването на тези етапи съществува риск професионалистите да реагират по неподходящ начин – възможно е те да наранят детето или да възпрепятстват бъдещото му здравословно развитие.“

Не само че информацията в брошурите е неправилно интерпретирана, но може да се окаже, че такива брошури не са наистина изработени от Федерални център по здравно образование на Германия.

В отговор на запитване на уебсайта mimikama.at от пресцентъра на институцията обясняват, че „често снимки, публикувани по темата в социалните мрежи не са брошури или други документи на Федералния центъра по здравно образование, а информация, която е била подправена или извадена от контекста на документа „Стандарти за сексуалното образование в Европа“.

Factchecker.bg изпрати запитване до отговорника за сексуалното образование в центъра, но не получи отговор дали действително брошурата на снимката е легитимно създадена от BZgA, или е подправена.

ИЗВОД:

Информацията, че децата в Германия се учат на описаните в брошурата процеси и феномени НЕ Е ВЯРНА.

Посочените препоръки са насочени към професионалистите, които провеждат часовете по сексуално образование в Германия, а не представляват план на материалите, които се преподават на децата.

В Германия сексуалното образование е задължително от ранна детска възраст. То доказано довежда до по-късно започване на сексуален живот, намаляване на ранните бременности и на разпространяването на полово предавани болести.

Чувствителна тема като тази често става обект на опити за разпространяване на дезинформация, но когато това се случва от страна на публична личност, явлението е още по-притеснително.

Close Menu
Top