5G мрежите: Опасни ли са те за нашето здраве?
5G

5G мрежите: Опасни ли са те за нашето здраве?

Страх, митове и откровени лъжи за 5G мрежите и това как те влияят на човешкото тяло и здраве. Това можем да видим в последните седмици в социалните мрежи.

Редица европейски държави започват изграждането на такива мрежи, а колегите журналисти успоредно с тях изграждат какви ли не теории, но първо…

Какво прави 5G мрежите различни?

5G, най-новото въведение в мобилните комуникации, ще използва по-високи честоти и честотна лента, което позволява на потребителите да прехвърлят данни помежду си по-бързо от по-старите стандарти за мобилни телефони.
Предишните „G“ мрежи са използвали честоти между 700 MHz и 6 GHz, а 5G  ще работи на честоти между 28 и 100 GHz.
За да поставим това в перспектива: 4G е 10 пъти по-бърза от 3G. Очаква се 5G да бъде около 1000 пъти по-бърза от 4G.

Какво е бъдещето им?

Едно е ясно… 5G ще просъществува, а прогнозите са доста гръмки!

Например, според  шведския телекомуникационен гигант Ericsson до 2024 г. покритието на 5G мрежите ще обхване над 40% от световното население, но има и проблеми: невъзможност за пътуване на големи разстояния или преминаване през обекти.

По-късите милиметрови вълни, използвани от 5G, се нуждаят от укрепване чрез усилвателни антени, разположени средно на всеки 150 метра.

Това означава, че в допълнение към кулите за мобилни телефони, които вече са разпръснати в селските и градските райони, необходимостта от повишаване на честотните нива за 5G мрежите скоро ще ни накара да видим антените за подсилване,  разположени на улични знаци, улични светлини и на колчетата на графа (ако все още съществуват). Ивсичко това, за да се осигури стабилна връзка.

И тук идва притеснението на хората… тези предаватели, антени и вълни как ще ни се отразят?

Хората се страхуват от думите “радиация” и “лъчи”.

Истината е, че те са навсякъде, но когато стане дума за нещо ново винаги има скептицизъм, а може би това е правилно.
Все пак е важно да знаем, че различните технологии използват различни честоти.

5g мрежите
Източник: DW


Рентгеновите апарати, използвани за снимане на кости, се считат за високочестотни, докато телевизионните антени, радиостанциите или базовите станции за мобилни телефони използват радиовълни с по-ниска честота за предаване на информация.

Различните честоти на дължината на вълната взаимодействат с човешкото тяло по различни начини, но с по-голям брой нискочестотни антени се увеличава излагането на радиочестотна “радиация”.

Има ли причина да се притесняваме?

Всеки, когото познавате, притежава или използва цифрово устройство – смартфон, кола, лаптоп или смарт часовник, но въпреки това не минава и седмица, в която страховете от излъчванията на техниката да не се отразяват в основния цикъл на новини.

Около 250 учени от цял свят подписаха петиция към Организацията на обединените нации и Световната здравна организация. В нея те излагат опасенията си заради “клетъчните и безжични телефони [2G, 3G и 4G мрежи] … и антените за излъчване”, както и другите радиоизлъчващи устройства, които според тях предизвикват рискове от появата на рак.

Петицята гласи:

“Ефектите включват повишен риск от рак, клетъчен стрес, увеличаване на вредните свободни радикали, генетични увреждания, структурни и функционални промени в репродуктивните системи, дефицити в паметта, неврологични нарушения и отрицателно въздействие върху общото благосъстояние на хората.”

Живите организми на всички нива, добавят учените, са засегнати от експозицията на електромагнитни полета, произведени от смартфони и предавателни кули.

“Щетите не се ограничават само до хората, тъй като има нарастващи доказателства за вредни ефекти както в растителния, така и в животинския свят.”

Редица  контролирани научни изследвания свързани с 2G, 3G и 4G технологиите показват, че стрес, сперматозоиди и тестикуларни увреждания, невропсихиатрични ефекти, включително промени в електрическата активност в мозъка, клетъчно увреждане на ДНК и претоварване с калций могат да се появят при хора в резултат на излагане на ЕМП.

Сара Дрисън, от Изследователския център за електромагнитна съвместимост на околната среда в германския университет в Аахен, посочва проучване от САЩ, което показва ясна връзка между силните радиочестотни полета на съществуващите радиостандарти и рака при плъхове.

“Ако за 5G мрежите се използват високочестотни полета в милиметровия диапазон (30-100 GHz), има много по-малко проучвания от тези за известните мобилни радиочестоти”, пише изследователят в имейл до DW.

Мишките, изложени на ЕМП по девет часа на ден в продължение на две години, също са имали промени в нервната система, както и в мозъка, сърцето и тестисите. Съобщава се също за повишена клетъчна смърт. Трябва да се има предвид, че 5G технологиите не са съществували към момента на провеждане на това изследване.

Някои изследователи твърдят, че излагането на малки деца на излъчващи устройства е много по-вредно поради по-малките им черепи, тяхната дебелина и увеличеното излагане на мозъка им.

Въпреки това, Международният проект на ЕМП на Световната здравна организация, който изследва здравните ефекти на електромагнитните полета върху хората, твърди, че “няма сериозни рискове за общественото здраве [които] са възникнали в резултат на няколко десетилетия изследвания на ЕМП”.

И все пак ако се притеснявате…

Федерална служба за радиационна защита на Германия (BfS) съветва да намалите до минимум използването на мобилни устройства.
Потребителите, добавя БФС, трябва да държат мобилните обаждания възможно най-кратко, да пишат текстови съобщения и да не провеждат телефонни разговори, когато връзката е лоша. Колкото по-слаба е връзката със следващата комуникационна кула, толкова по-интензивно е електромагнитното поле на вашия смартфон.

Също така хората трябва да сърфират в интернет чрез своите мобилни телефони и таблети, само когато има Wi-Fi мрежа.

Използването на слушалки за осъществяване и приемане на повиквания излага главата на по-малко радиация и поддържането на по-голямо разстояние между устройството и тялото също е от съществено значение за ограничаване на излагането на радиация.

Връзката между рака и 5G радиацията не е установена, заключава BfS.

Истината остава ЕДНА:

– Технологията все още е твърде млада, за да се направи заключение.


И не забравяйте, подобна истерия имаше и при навлизането на Wi-Fi технологиите, както и при появата на мобилните телефони като цяло, а все още няма научно неоспорим негативен ефект.

За още здраве и наука цъкнете ТУК, а не забравяйте да ни последвате и във Facebook.

Close Menu
Top